louis.ywema.com

Loop n's Wad

Verslag van een weekendje Pieterburen, 12 - 14 augustus 2005

Met stevige regenbuien onderweg, vertrokken wij op vrijdagmiddag naar Pieterburen om onder andere te gaan Wadlopen. Bij het naderen van de provinciegrens met Drente werd de regen allengs minder en rond de stad Groningen werd het zelfs helemaal droog! Toen we aankwamen op camping Buut'n Tuun hadden Roel, Marion en Kim hun tent al staan en liepen Koos, Tamara, neef Rick, Sander en Anouk ook al rond. We hebben ons snel geïnstalleerd en begonnen met het avondeten. Geheel geïnspireerd door het mooie weer had Gonnie voor verse erwtensoep gezorgd. Samen met stokbrood met sausjes en fruit, én de pannenkoeken van Tamara hadden we een heerlijke avondmaaltijd. ´s Avonds kregen we heel even een korte regenbui maar verder werd het een gezellige avond met de volwassenen bij de tent aan de borrel en de kinderen aan het spelen op de camping (en het kerkhof, brrrrr).

Zaterdagochtend werden we al vroeg gewekt door een groep vertrekkende wadlopers én de wekker van Kim (waar zij en Roel dwars doorheen sliepen). Na een korte blik naar buiten werden we blij verrast door een vrolijk zonnetje dat ons de gehele dag bleef vergezellen. Na het ontbijt was het boodschappen doen; eten en drinken én Wadloopschoenen (ik was ze kwijt). De kinderen hebben zich even prima vermaakt op het speelterrein van restaurant Waddengenot. Daarna brachten we een bezoekje aan de zeehondencrèche. Toen we weer terugkwamen op de camping bleken Rob, Astrid, Brian en Danita ook gearriveerd te zijn (zij hadden de luxe van een caravan), later kwamen ook Simon en Anne. De kinderen hadden inmiddels dikke pret met elkaar, de volwassenen zaten al snel gezellig aan de borrel. Na onze maaltijd bestaande uit magnetron-Chinees, macaroni met en zonder vleesvervanger en saté met worstjes van de barbecue, kwamen Paula en Marco (met een rugzak vól alcoholica) ook aan op de camping, zij logeerden bij De Koningin van Pieterburen. De gids kon nog geen uitsluitsel geven of de wadlooptocht al dan niet door zou gaan, we hebben afgesproken dat zondagochtend om 8 uur het verlossende woord zal vallen. Er volgde een gezellige avond die rond 23.00 uur abrupt werd afgebroken door een fikse regenbui die tot ´s ochtends doordrupte.

Zondagochtend bleek dat, geheel tegen de verwachting in (het regende nog steeds), de wadlooptocht tóch door zou gaan, dus iedereen snel aankleden, eten en in de auto naar de parkeerplaats van café Het Zielhoes in Noordpolderzeil, daar werden we al opgewacht door Kees, Coby en Louis en onze beide gidsen Lammert en Ulco. We waren aan de late kant, hadden we maar beter op de kaart gekeken....! Na een korte inleiding vertrokken we snel naar het wad. Nadat we een stuk door de blubber hadden gestrompeld (waar Rick bijna over z'n nek ging van de lucht) werd de grond onder onze voeten snel steviger en stonden we op de zeebodem van de Waddenzee. De zon begon zelfs door te breken en volgens Lammert, die het weer inde gaten hield liepen we in het oog van een lagedrukgebied - het werd zelfs warm! Voor de liefhebbers volgde er nog een oversteekje door de vaargeul naar Noordpolderzeil en daarna liepen we met een ruime boog weer terug naar de dijk. De kinderen hebben zich voortreffelijk vermaakt met het zoeken naar mannetjes- en vrouwtjeskrabben, kokkels, kokerwormen en andere kruipers, hierin aangemoedigd door gids Lammert. De volwassenen hadden ook een fantastische dag, wat hadden wíj een mazzel!